اقتصاد ترکیه (بررسی و مقایسه با 3 کشور همسایه)

Turkey Economy

اقتصاد ترکیه بر اساس نظر برخی از کارشناسان و اقتصاد دانان، ششمین اقتصاد موفق اروپا و شانزدهمین اقتصاد دنیا است. کشور ترکیه در سال 1384 (2005 میلادی) توانست رتبه هفتمین اقتصاد جهان را از آن خود کند و در سال بعد موفق شد برای 11% از جوانان این کشور اشتغال زایی کرده و تعداد افراد بیکار را کاهش دهد. اقتصاد کشور ترکیه مخصوصا در بخش خصوصی طی سال های گذشته رشد چشمگیری داشته است. به نحوی که در سال های 1383 (2004) و 1384 (2005) توانست رشد 8/9 و 7/4 درصدی را داشته باشد، که بسیار قابل قبول است.

اقتصاد این کشور طبق رده بندی سازمان سیا، در رتبه کشورهای توسعه یافته می باشد. ترکیه بر اساس نظر بسیاری از سیاستمداران و اقتصاد دانان جهان، در رده کشورهای تازه توسعه یافته است و جالب است بدانید این کشور جزء 20 کشور مدرن و صنعتی دنیا به حساب می آید. این موضوع بیشتر برای افرادی که قصد اقامت در ترکیه را دارند مهم است چرا که وقتی می خواهید به کشوری دیگر برای زندگی مهاجرت کنید، می بایست تمام جوانب آن را در نظر بگیرید. اقتصاد و صنعت یکی از مهم ترین آن ها است. در این مقاله از شرکت ترک نیک قصد داریم نگاهی به اقتصاد و صنعت کشور ترکیه بیاندازیم و جوانب مختلف آن را بررسی کنیم. در زیر به نکات مهم در مورد اقتصاد ترکیه اشاره کرده ایم:

  1. ترکیه یکی از کشورها با بیشترین میزان رشد در صنعت و اقتصاد در طی چند سال گذشته بوده است.
  2. ششمین اقتصاد موفق و در حال رشد در قاره اروپا متعلق به ترکیه است.
  3. در شهر استانبول طبق آمار سال 2018، 35 میلیاردر زندگی می کنند که ازین نظر چهارمین شهر دنیا با تعداد بیشترین میلیاردر است. (مسکو با 74 میلیاردر – نیویورک 71 – لندن 36 در مقام های اول تا سوم جهان هستند)
  4. این کشور در زمینه کشاورزی در رتبه هفتم جهان قرار دارد.
  5. مهم ترین صادرات ترکیه به ترتیب عبارتند از: صنایع نساجی یا پوشاک (19 درصد) – خودروسازی (18 درصد)  فولاد و ذوب آهن (13 درصد) – لوازم خانگی (10 درصد) – داروسازی (9 درصد)
  6. گردشگری و توریست مهم ترین بخش اقتصاد این کشور را تشکیل می دهند که روز به روز در حال پیشرفت است.
  7. بانک مرکزی ترکیه یکی از بانک های مهم بین المللی در جهان است و در شهر های نیویورک (آمریکا)، فرانکفورت (آلمان)، لندن (انگلستان) و زوریخ (سوییس) شعبه دارد.
Headlines of Turkish economy
Headlines of Turkish economy

در این مقاله سعی بر این شد که جنبه های مختلف اقتصاد کشور ترکیه  بررسی شود و آن را با کشورهای همسایه (ایران، گرجستان و ارمنستان) مقایسه کنیم. چنانچه پیشنهادی جهت بهبود این مقاله دارید، در بخش نظرات بیان کنید تا آن را لحاظ کنیم. سرفصل مطالبی که در این مقاله خواهید خواند به شرح زیر می باشد:

  • توسعه اقتصادی و صنعتی در ترکیه
  • کشاورزی در ترکیه
  • صنایع و صادرات ترکیه
  • بیشترین صادرات ترکیه به کدام کشورها است؟
  • صنعت گردشگری و توریست
  • مقایسه اقتصاد ایران با ترکیه
  • مقایسه اقتصاد گرجستان با ترکیه
  • مقایسه اقتصاد ارمنستان با ترکیه
Economic and industrial development in Turkey
Economic and industrial development in Turkey

توسعه اقتصادی و صنعتی در ترکیه

عملکرد ترکیه در بخش اقتصادی از سال 1379 (2000 میلادی) تا به امروز شگفت انگیز بوده است و فعالیت هایی که توسط دولت و به کمک مردم صورت گرفته، سبب اشتغال زایی و افزایش درآمد خالص این کشور تا امروز شده است. در این میان میزان فقر و بیکاری کاهش داشته و صنعت گردشگری ترکیه سبب ایجاد شغل برای بسیاری مردم حتی در شهرهای کوچک نیز شده است. ترکیه با برنامه ریزی بلند مدت به منظور توسعه صنعت و رشد اقتصاد، تا به امروز موفق بوده است. با بررسی آمار و ارقام احتمالاً این رشد ادامه خواهد داشت به نحوی که امروز با یک کشور مدرن و پیشرفته روبرو هستیم. اگر به غذا و مزه های جدید علاقه مند هستید، توصیه می شود مقاله 38 غذای خوشمزه ترکیه را از دست ندهید.

تمام تلاش دولت ترکیه این است که بتواند استاندارد های اتحادیه اروپا را بدست آورد و از بحران های مالی پیشگیری کند. در سال 1387 (2008) توانست خود را از بحران مالی نجات دهد و مشکلات احتمالی را رفع و رجو نماید. اگر نگاهی عمیق تر داشته باشیم، به این موضوع پی میبریم که در این میان مشکلات فراوانی بر سر راه پیشرفت اقتصاد این کشور قرار داشته و هنوز پا برجاست. امنیت کشور ترکیه نسبت به سال های قبل بسیار بهبود یافته اما هنوز نتوانسته امنیت را در سطح کشوری، آن طور که باید برقرار کند. کشور گرجستان از نظر امنیت و فساد مالی از ترکیه به مراتب بهتر است.

Agriculture in Turkey
Agriculture in Turkey

کشاورزی در ترکیه

در حالی که صنعت گردشگری و توریست برای کشور ترکیه یکی از مهم ترین منابع درآمد بوده، با این حال کشاورزی این کشور نیز روز به روز در حال پیشرفت است و توجه ویژه ایی از سمت دولت و مردم به آن می شود. کشور ترکیه به دلیل داشتن خاک حاصلخیز و مناسب برای کشاورزی، همچنین آب و هوای ترکیه برای پرورش انواع گیاهان و میوه ها، بستر مناسبی را فراهم کرده تا این سرزمین بتواند صنعت کشاورزی چشمگیری داشته باشد. اما این تمام ماجرا نیست، زیرا تنها داشتن امکانات و بستر مناسب سبب موفقیت نمی شود. دلیل دیگر برتری ترکیه در صنعت کشاورزی را می توان مدیریت درست منابع توسط دولت دانست. زمین های کشاورزی در این کشور بسیار زیاد است و در مجموع بخش غربی این کشور نسبت به بخش شرقی آن زمین های کشاورزی بیشتری دارد. به طوری که بخش غربی حدود سه چهارم و بخش شرقی حدود یک چهارم محصولات کشاورزی ترکیه را فراهم می کنند.

بیشتر بدانیم:

  • 40 درصد خاک ترکیه را زمین های کشاورزی، 45 منطقه مسکونی و 15 درصد را جنگل ها تشکیل داده اند.
  • یکی از مهم ترین صادرات ترکیه چای است و به صورت انبوه تولید و بسته بندی می شود.
  • این کشور یکی از بزرگترین تولید کننده خشکبار و میوه (انجیر، زرد آلو، فندق، کشمش، انگور و …) است.
  • تنباکو و پنبه از محصولات مهم کشاورزی این کشور محسوب می شوند.
  • اصلی ترین محصولات کشاورزی ترکیه سبزیجات و گندم است.
Industries and Exports of Turkey
Industries and Exports of Turkey

صنایع و صادرات ترکیه

صادرات ترکیه در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. این کشور یکی از وارد کنندگان نفت و گاز است، به همین دلیل سعی دارد با صادرات محصولات مختلف این هزینه (واردات) را جبران کند. یکی از سیاست های مهم ترکیه تکیه بر تولید و صادرات محصولات داخلی است و روز به روز در این زمینه بهتر از قبل عمل کرده است. هدف اصلی دولت این کشور رسیدن به درآمد بیشتر از پانصد میلیارد دلار تا سه سال آینده بوده و زمینه های رسیدن به این هدف را هم فراهم کرده است. چرا تا سه سال آینده؟ سال 2023 میلادی صدمین سال استقلال ترکها می باشد و قصد دارند همزمان با این جشن، دستاوردهای اقتصادی هم ایجاد شود.

حتما بخوانید: 10 هتل لوکس 5 ستاره در استانبول

محصولات صادراتی کشور ترکیه در چند سال اخیر توانسته با محصولات چینی رقابت کند. هم اکنون در سراسر جهان محصولات ترکیه محبوبیت بالایی دارد و بازار فروش خود را پیدا کرده. علاوه بر تلاش برای بهبود کیفیت محصولات صادراتی، قیمت رقابتی و مناسب دلیل دیگر موفقیت این امر بوده است. پس از تصویب قانونی مبنی بر اخذ اقامت ترکیه از طریق سرمایه گذاری و خرید ملک، این کشور توانسته سرمایه داخلی خود را افزایش دهد و این دلیلی بر رشد تولید و صادرات محصولات داخلی آن شده است.

  • صنعت خودرو سازی ترکیه بخش مهمی از اقتصاد و صادرات این کشور را در حال حاضر تشکیل می دهد. به نحوی که در 12 سال گذشته، این کشور توانسته صادرات خودرو را در صدر جدول محصولات صادراتی قرار دهد. لازم به ذکر است که شرکت های بزرگ خودرو سازی اعم از بنز، تویوتا، فورد، رنو و … در کشور ترکیه نمایندگی دارند و ماشین های خود را مونتاژ و سپس به کشورهای دیگر صادر می کنند.
  • پوشاک ترکیه را می توان از با کیفیت ترین و مهم ترین تولیدات داخلی این کشور دانست. امروزه همه متوجه این موضوع شده اند که لباس های ترک علاوه بر قیمت مناسب از کیفیت بسیار بالایی نیز برخوردار هستند. لباس و پوشاک رتبه هشتم صادرات ترکیه را تشکیل می دهد و سهم 3.4 درصدی صادرات را دارد. این کشور در سال 2017 میلادی موفق شد تا از صادرات البسه حدود 12 میلیارد دلار درآمد داشته باشد.
  •  لوازم خانگی  یکی دیگر از بخش های مهم صادرات ترکیه است و در این زمینه بخش خصوصی و دولتی توانسته عملکردی مناسبی داشته باشد. طبق آمار سال 1396 (2017 میلادی) این کشور موفق به صادرات حدود 26 میلیون لوازم خانگی شد، که رقم بسیار خوبی محسوب می شود. نسبت به سال قبل یعنی 2016 این میزان 7/3 درصد رشد داشته است. بازار فروش این محصولات عموماً کشورهای آلمان، انگلیس، فرانسه، اسپانیا و ایتالیا بود. برند های معروف لوازم خانگی ترکی عبارتند از: وستل، آرچلیک، پروفیلو، دمیر، آریستون و …
  • همانطور که اشاره شد صنعت کشاورزی در این کشور رونق بالایی دارد و به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، یکی از مهم ترین بخش تولیدات و صادرات ترکیه شامل محصولات کشاورزی می شود. از سال 1381 (2002) تا سال 1395 (2016) حمایت ها و کمک های دولتی باعث رشد چهار برابری تولید و صادرات محصولات کشاورزی شد. به طوری که در سال 2016 توانست فقط از طریق صنعت کشاورزی درآمد 16/2 میلیارد دلاری بدست آورد.
Which countries does Turkey export to?
Which countries does Turkey export to?

بیشترین صادرات ترکیه به کدام کشورها است؟

تا اینجا متوجه شدیم که صنعت، صادرات و فرهنگ ترکیه نسبت به سال های قبل رشد بسیاری داشته و این کشور هم اکنون رتبه های قابل قبولی را در این زمینه کسب کرده است. شاید از خودتان بپرسید که محصولات این کشور به کجا صادر می شود و بازار هدف آن ها کجاست؟ در پاسخ به این سوال ما به ترتیب کشور های مقصد را از بیشترین به کمترین برای شما دسته بندی کردیم که عبارتند از:

  1. آلمان : این کشور بیشترین واردات را از کشور ترکیه دارد. دلیل آن هم این است که بیشتر از سه میلیون و پانصد ترک در این کشور زندگی می کنند. بیشترین مهاجرت ترک ها به آلمان است و جالب است بدانید ترک ها پس از مهاجرت به آلمان توانستند در بخش های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این کشور نقش بسزایی را ایفا کنند. واردات آلمان از ترکیه در سال 2017 میلادی بالغ بر پانزده میلیارد دلار بوده است. طبق نظر اقتصاد دان ها، پیش بینی می شود این عدد در سال 2020 به هجده میلیارد دلار برسد.
  2. انگلیس : بله درست است! این کشور صنعتی و پیشرفته که در همه زمینه ها حرفی برای گفتن دارد، دومین خریدار محصولات ترکیه است. بیشترین محصول صادراتی به انگلیس خودرو است و پس از آن لوازم خانگی و البسه به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. تخمین زده می شود که امسال ترکیه بتواند از طریق صادرات به انگلیس مبلغ یازده میلیارد دلار درآمد کسب کند.
  3. امارات متحده عربی : سومین کشور وارد کننده از ترکیه، امارات متحده عربی است. این کشور به دلیل نداشتن خاک حاصلخیز، آب و هوای گرم و نداشتن آب کافی برای کشاورزی، محصولات وابسته به کشاورزی را از کشور ترکیه وارد می کند. در سال 2017 درآمد این کشور از صادرات به امارات متحده عربی حدود 9 میلیارد دلار بوده است. گفته می شود این میزان در سال جاری به 11 میلیارد دلار برسد.
  4. عراق : کشور عراق در همسایگی ایران که مقصد مسافران و زائران است، رتبه چهارم واردات از ترکیه را به خود اختصاص داده و یکی از مهم ترین بازارهای هدف برای محصولات ترکی می باشد.
  5. ایالات متحده آمریکا : کشور آمریکا سهم زیادی از درآمد حاصل از صادرات سیمان، قطعات ماشین، پلاستیک و مس ترکیه را به خود اختصاص داده است. دولت ترکیه قصد دارد صادرات محصولات خود به آمریکا را گسترش و رشد دهد، اما جزئیاتی از آن در دسترس نیست. ارزش صادرات محصولات ساخت ترکیه به کشور آمریکا در سال رقمی در حدود 6 میلیارد دلار است.
  6. ایتالیا : ایتالیا یکی از مهم ترین بازارهای هدف ترکیه در قاره اروپا است. بیشترین صادرات این کشور به ایتالیا را خودرو و البسه تشکیل می دهد.
  7. فرانسه : این کشور قطعات خودرو سازی، مواد شیمیایی و پلاستیک را از ترکیه وارد می کند.
  8. اسپانیا : کشور اسپانیا هرسال حدود 6 میلیارد دلار از کشور ترکیه محصولات مختلف اعم از: خودرو، روغن زیتون و مرکبات را وارد می کند.
  9. هلند : این کشور در رتبه آخر این لیست قرار دارد و در سال حدود 4 میلیارد دلار در حوزه های مختلف مانند پوشاک، خودرو سازی و البسه از ترکیه واردات دارد.
Tourism and industry
Tourism and industry

صنعت گردشگری و توریست

صنعت گردشگری ترکیه به دلیل داشتن طبیعت زیبا، وسعت زیاد، فرهنگ و تاریخ غنی، سواحل زیبای مدیترانه و دریای سیاه بسیار پر رونق است. بخش قابل توجهی از درآمد این کشور به واسطه توریست ها تامین می شود و همچنین سرمایه داران زیادی به منظور اخذ اقامت ترکیه به این کشور مهاجرت کرده و اقدام به خرید ملک یا را اندازی کسب و کار می نمایند.

سال 1393 (2014 میلادی) را سال طلایی جذب توریست برای ترکیه می نامند. در این سال 42 میلیون گردشگر خارجی به این کشور سفر کردند. اگر قصد سفر به ترکیه را دارید، این مقاله می تواند برای شما مفید باشد. ترکیه ششمین کشور جهان از نظر جذب توریست است. مهم ترین مقصد گردشگران، شهر استانبول است که در آن هزاران هتل و اقامتگاه برای مسافران فراهم شده است. این شهر بزرگ دارای بناهای قدیمی و تاریخی است که برخی از آن ها عبارتند از: مسجد سلطان احمد، کاخ توپ قاپی، کاخ دلمه باغچه، برج گاتالا و …

ساخت بزرگترین فرودگاه جهان در شهر استانبول اقدامی موثر جهت جذب گردشگران بیشتر بود. دولت ترکیه در سال 1392 (2013 میلادی) به صورت رسمی اعلام کرد که میخواهد بزرگترین فرودگاه جهان را در استانبول بسازد. فرودگاه آتاترک که در گذشته فرودگاه اصلی این شهر بود، اکنون به موزه تبدیل شده است و دیگر پروازی از آن صورت نمیگیرد. بیشترین گردشگران خارجی ترکیه طبق آمار سال 2018 میلادی از کشور های زیر بوده اند:

  1. روسیه (6 میلیون نفر)
  2. آلمان (4/5 میلیون نفر)
  3. بلغارستان (2/3 میلیون نفر)
  4. انگلیس (2/2 میلیون نفر)
  5. گرجستان (2 میلیون نفر)
  6. ایران (2 میلیون نفر)
  7. اوکراین (1/3 میلیون نفر)
  8. عراق (1/1 میلیون نفر)
  9. هلند (1 میلیون نفر)
  10. جمهوری آذربایجان (هشتصد و پنجاه هزار نفر)
Comparison of Iranian Economy with Turkey
Comparison of Iranian Economy with Turkey

مقایسه اقتصاد ایران با ترکیه

برای مقایسه اقتصاد کشور ایران با کشور ترکیه باید ابتدا این نکته را بیان کنیم که درآمد اصلی ایران وابسته به نفت و محصولات نفتی است. کشور ترکیه درآمدهای غیر نفتی زیادی دارد و اقتصاد این کشور وابسته به نفت نبوده و از این رو اصلی ترین تفاوت منابع درآمد این دو کشور همین موضوع است. ترکیه به دلیل داشتن موقعیت جغرافیایی مناسب، توانسته از طریق صنعت گردشگری و توریست درآمد قابل توجهی داشته باشد. همچنین این کشور از طریق صادرات محصولات تولید داخلی، درآمد های گوناگون دیگری نیز دارد. در بخش قبلی شرایط زندگی در استانبول را بطور کامل بررسی کرده ایم، این مقاله جذاب و مفید را از دست ندهید.

همانطور که می دانید منابع نفتی و سوخت های فسیلی در جهان رو به اتمام بوده و ازین رو نمی تواند یک منبع درآمد همیشگی برای کشورهای دارای ذخایر سوخت های فسیلی باشد. در کشور ترکیه صنایع و تولیدات داخلی (محصولات کشاورزی، البسه، خودرو سازی، پوشاک و …) حرف اول را می زند و این کشور با صادرات این محصولات، خود را به نحوی بی نیاز کرده است. در جدول زیر می توانید اقتصاد کشور ترکیه را با کشور ایران مقایسه کنید. توجه داشته باشید که هرچه رتبه یک کشور کمتر باشد، به معنی برتری در آن زمینه خواهد بود.

عنوانترکیهایرانرتبه جهانی ترکیهرتبه جهانی ایرانتوضیحات بیشتر
درآمد (بودجه)185.10 میلیارد دلار79.69 میلیارد دلار2138ترکیه > 2 برابر ایران
مازاد یا کسری بودجه2.1% کسری2.4% کسری7579ایران 14 درصد بیشتر از ترکیه
بدهی دولت (نسبت به درآمد)35.5 درصد18.8 درصد100128ترکیه 89 درصد بیشتر از ایران
درآمد از صادرات163.30 میلیارد دلار67.04 میلیارد دلار3051درآمد صادرات ترکیه 2 برابر ایران
میزان واردات228.60 میلیارد دلار70.03 میلیارد دلار2141واردات ترکیه 3 برابر ایران
تولید ناخالص داخلی789.26 میلیارد دلار514.06 میلیارد دلار1824ترکیه 54 درصد بیشتر از ایران
بودجه مخارج201.50 میلیارد دلار92.63 میلیارد دلار2235بودجه مخارج ترکیه 2 برابر ایران
نرخ تورم8.9 درصد19.9 درصد349نرخ تورم ایران 2 برابر ترکیه
میزان ورودی گردشگر20.27 میلیون نفر1.66 میلیون نفر1159ورودی گردشگر به ترکیه 12 برابر ایران

منبع : Iran vs Turkey Economy Stats Compared

طبق آمار و تحقیقاتی که از طریق وب سایت های رسمی خارجی انجام داده ایم، دولت کشور ترکیه قصد دارد که تا پایان سال 2020 میلادی، درآمد حاصل از تولیدات ناخالص کشورش را به 2 تریلیون دلار برساند. که رقم بالایی برای این کشور بوده و اگر چنین شود، ترکیه می تواند رکورد سال های قبل خود را نیز بشکند. این در حالی است که کشور ایران پیش بینی می کند تا پایان سال 2020 میلادی بتواند درآمد ناخالص خود را به 700 میلیارد دلار برساند. با توجه به این موضوع متوجه می شویم که صنعت ترکیه در حال حاضر از ایران موفق تر بوده و اگر برنامه ریزی های انجام شده به نحو احسن پیش برود، این کشور روز به روز صنعت و درآمد بهتری را تجربه خواهد کرد.

Comparison of Georgian Economy with Turkey
Comparison of Georgian Economy with Turkey

مقایسه اقتصاد گرجستان با ترکیه

کشور گرجستان و ترکیه دو مقصد محبوب برای گردشگران ایرانی هستند. گرجستان با جمعیت 3 میلیون 729 هزار نفر نسبت به ترکیه با جمعیت 82 میلیون نفر، مسلماً اقتصاد ضعیف تری دارد. جمعیت ترکیه 22 برابر گرجستان است. از نظر صنعت و رشد می توان گفت که کشور ترکیه بسیار زودتر از گرجستان به فکر مدرنیته شدن افتاد و در این زمینه سال ها تلاش کرده که اکنون نتیجه آن را میبینیم.

گرجستان سال ها بر اساس حکومت شوروی پیش رفته و از این رو در این مدت نتوانسته اقدامی برای رشد و توسعه صنعت خود انجام دهد. نتیجه میگیریم از نظر صنعت و اقتصاد کشور گرجستان در سطح بسیار پایین تری نسبت به ترکیه قرار دارد. از طرفی پیش بینی می شود در صورتی که گرجستان بتواند به اتحادیه اروپا راه یابد، سرعت رشد و پیشرفت صنعت در این کشور با سرعت بسیار بیشتری صورت پذیرد.

چنانچه قصد سرمایه گذاری در یک کشور خارجی را دارید و گرجستان و ترکیه از گزینه های لیست شما است، باید ابتدا وضعیت اقتصادی هردو کشور را بررسی نمایید. یکی از نکات مثبت گرجستان امنیت آن می باشد به طوری که این کشور جزو 10 کشور امن جهان است. با نگاهی به جدول زیر می توانید این دو کشور را از نظر اقتصادی با یکدیگر مقایسه کنید.

عنوانترکیهگرجستانرتبه جهانی ترکیهرتبه جهانی گرجستانتوضیحات بیشتر
درآمد (بودجه)185.10 میلیارد دلار$4.42 میلیارد دلار21113ترکیه > 42 برابر گرجستان
مازاد یا کسری بودجه2.1% کسری3.1% کسری75101گرجستان 48 درصد بیشتر از ترکیه
بدهی دولت (نسبت به درآمد)35.5 درصد36.3 درصد10098گرجستان 2 درصد بیشتر از ایران
درآمد از صادرات163.30 میلیارد دلار3.46 میلیارد دلار30119درآمد صادرات ترکیه 47 برابر گرجستان
میزان واردات228.60 میلیارد دلار7.68 میلیارد دلار21111واردات ترکیه 30 برابر گرجستان
تولید ناخالص داخلی789.26 میلیارد دلار15.83 میلیارد دلار18106ترکیه 30 برابر بیشتر از گرجستان
بودجه مخارج201.50 میلیارد دلار4.91 میلیارد دلار22110بودجه مخارج ترکیه 41 برابر بیشتر از گرجستان
نرخ تورم8.9 درصد0.9 درصد34198نرخ تورم ترکیه 10 برابر گرجستان
میزان ورودی گردشگر20.27 میلیون نفر560 هزار نفر1188ورودی گردشگر به ترکیه 36 برابر بیشتر از گرجستان

منبع : Georgia vs Turkey Economy Stats Compared

Comparison of Armenian economy with Turkey
Comparison of Armenian economy with Turkey

مقایسه اقتصاد ارمنستان با ترکیه

کشور ارمنستان با جمعیت 2 میلیون و 972 هزار نفر دارای نیروی کار و بازار اندکی است. جالب است بدانید بیشتر از 8 میلیون ارمنی در کشورهای دیگر زندگی می کنند، یعنی بیشتر از 2 برابر جمعیت فعلی ارمنستان! نتیجه می گیریم که با توجه به جمعیت اندک و مهاجرت زیاد، این کشور برای راه اندازی کسب و کار مناسب نبوده و در نتیجه اقتصاد ضعیفی هم دارد.

ارمنستان کشور هدف برای سرمایه گذاران نیست، با این تفاسیر متوجه می شویم که سرمایه خارجی وارد این کشور نمی شود. ترکیه با جمعیت بسیار بیشتر (27 برابر) می تواند گزینه مناسبی برای افرادی که قصد سرمایه گذاری دارند باشد. در جدول زیر سعی کردیم جوانب مختلف اقتصاد دو کشور را باهم مقایسه کنیم. از شما کاربر گرامی بابت خواندن این مقاله متشکریم، لطفا نظرات ارزشمندتان را برای ما ارسال نمایید.

عنوانترکیهارمنستانرتبه جهانی ترکیهرتبه جهانی ارمنستانتوضیحات بیشتر
درآمد (بودجه)185.10 میلیارد دلار2.34 میلیارد دلار21133ترکیه > 79 برابر ارمنستان
مازاد یا کسری بودجه2.1% کسری1.6% کسری7559ترکیه 31 درصد بیشتر از ارمنستان
بدهی دولت (نسبت به درآمد)35.5 درصد42.1 درصد10086ارمنستان 19 درصد بیشتر از ترکیه
درآمد از صادرات163.30 میلیارد دلار1.59 میلیارد دلار30137درآمد صادرات ترکیه 103 برابر ارمنستان
میزان واردات228.60 میلیارد دلار3.66 میلیارد دلار21134واردات ترکیه 63 برابر ارمنستان
تولید ناخالص داخلی789.26 میلیارد دلار9.91 میلیارد دلار18125ترکیه 80 برابر بیشتر از ارمنستان
بودجه مخارج201.50 میلیارد دلار2.49 میلیارد دلار22135بودجه مخارج ترکیه 81 برابر بیشتر از ارمنستان
نرخ تورم8.9 درصد2.6 درصد34136نرخ تورم ترکیه 3 برابر ارمنستان
میزان ورودی گردشگر20.27 میلیون نفر319 هزار نفر11100ورودی گردشگر به ترکیه 64 برابر بیشتر از ارمنستان

منبع : Armenian vs Turkey Economy Stats Compared

4.8/5 - (22 امتیاز)

درباره نویسنده: turknik

همیشه آرزو داشتم که یک مرجع کامل فارسی زبان جهت معرفی کشور زیبای ترکیه و جاذبه های گردشگری آن وجود داشت، تا گردشگران بتوانند قبل از سفر اطلاعات مفیدی کسب کنند. این آرزو اکنون ترک نیک نام دارد. امیدوارم از مطالب سایت لذت ببرید. چنانچه مطالب مورد پسند شما عزیزان واقع گردید، آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. پیروز و پاینده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *