چند سالی است که کشور زیبای ترکیه یکی از اصلیترین مقاصد ایرانیان برای گردش و تفریح است. سفر به این کشور دوست داشتنی و متمدن مطمئناً برای همه تجربهای متفاوت و لذتبخش را به همراه خواهد داشت. اما سؤال اینجاست که آیا تاکنون به سبک زندگی مردم ترکیه توجه کردهاید؟ چه چیزی از فرهنگ آنها شما را تحت تأثیر قرار میدهد؟
شاید با خود فکر کنید که ترکیه به دلیل همجواری با کشورهای اروپایی و به دلیل اوراسیایی بودن فرهنگی همچون کشورهای اروپایی دارد. درصورتی که این افکار به هیچ عنوان نمیتواند صحت داشته باشد، زیرا ترکیه از آیینهای سنتی و تاریخ غنی برخوردار بوده و برخلاف تصور عموم مردم کشوری کاملاً سنتی است. سنتهایی اصیل و اسلامی که ریشه در باورها و علایق مردم داشته که ترکها به شدت به آن پایبند هستند. این مسئله خصوصاً در مناطق مرکزی و شرقی این کشور به راحتی قابل رؤیت است.
حال که اهمیت به سبک زندگی و فرهنگ ترکیه برای همه ما جذاب تلقی میشود و با توجه به اینکه اکثر افراد این روزها ترکیه را برای تحصیل و زندگی و حتی مسافرت های کوتاه مدت چند روزه انتخاب میکنند، در نظر داریم در ادامه این مقاله توضیحاتی خدمت شما ارائه دهیم. با ترک نیک همراه باشید.
آشنایی با ترکیه
به این مسئله اشاره کردیم که ترکیه کشوری اوراسیایی است که بخش بیشتری از آن (یعنی آناتولی یا آسیای کوچک) در خاورمیانه قرار دارد و بخش کوچکی از آن نیز به نام ترکیه در منطقه بالکان (منطقهای در جنوب شرق اروپا) واقع است. ترکیه تنها کشور جهان است که نیمی از آن در آسیا و نیمی دیگر در اروپا قرار دارد. به همین دلیل فرهنگ و ظاهر و حتی نژاد مردمان آن آمیزهای از چهرههای شرقی و غربی و… میباشد.
هرچند که پرستش ادیان مختلف و نوع پوشش در این کشور آزاد است؛ اما اکثریت مردم ترکیه را مسلمانان اهل سنت تشکیل میدهند و توجه به جشنهای مسلمین و خصوصاً ماه رمضان برای مردمان آن اهمیت ویژهای دارد. این مسئله تأثیر بسزایی در شرایط زندگی در ترکیه و حتی نحوه معاشرت و قوانین کشور داشته است. به همین دلیل است که ترکیه را آینهای از تنوع فرهنگ و عقاید منحصر به فرد میدانند.
کشوری مُدرن و امروزی که حتی با وجود پیشرفتهای قابل توجه، هنوز ردپاهایی از گذشتگان همچون امپراتوری بزرگ عثمانی و روم باستان در عقاید و فرهنگ آن به چشم میخورد. شاید به همین دلیل است که روز به روز بر ارزشهای کشور ترکیه افزوده میشود و گردشگران زیادی از سراسر دنیا به آن سفر میکنند. به گونهای که بخش اعظمی از اقتصاد ترکیه با توریستها و گردشگران خارجی ارتباط دارد.
زبان ترکی استانبولی
در سراسر دنیا همه میدانند که زبان رسمی مردم ترکیه «ترکی استانبولی» است. نمیتوانید شخصی را در این کشور پیدا کنید که به زبان ترکی صحبت نکند. حتی توریستها و گردشگران نیز میدانند که برای سفر به ترکیه باید آشنایی نسبی به زبان ترکی داشته باشند. شاید چند کلمه محدود به زبانهای انگلیسی، فارسی و یا عربی سخن بگویند اما به نوعی سبک زندگی مردم ترکیه ایجاب میکند برای برقراری ارتباطی دوستانه با آنها زبانشان را بدانید.
مردم ترکیه از حرف زدن و صحبت کردن در مورد ملیت و تاریخ کهنشان احساس غرور و شعف میکنند و در این موارد به راحتی با شما همصحبت میشوند. زبان ترکی استانبولی یکی از زبانهای شاخه جنوب غربی یا گروه آغوز زبان ترکیهای است که حدود ۹۸ میلیون نفر از مردم دنیا از آن به عنوان زبان مادریشان یاد میکنند. کشورهایی همچون ترکیه، قبرس شمالی، قسمتهایی از عراق، یونان، بلغارستان، جمهوری مقدونیه، آلبانی و قسمتهای شرقی اروپا با این زبان سخن میگویند.
تقسیمبندی تاریخی زبان ترکی
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه زبان ترکی داشته باشیم باید آن را به سه دسته کلی تقسیم کنیم:
- زبان ترکی قدیم
- زبان ترکی میانی
- زبان ترکی جدید
زبان ترکیه جدید از قرن هفتم آغاز و تاکنون ادامه دارد. هر چند در زمان حضور امپراتوری عثمانی به دلیل حضور مسلمانان زیاد در این کشور زبان فارسی و عربی وارد زبان ترکی شد، اما ترکی استانبولی هیچگاه از دل این کشور بیرون نرفت. در زمانهای قدیم خصوصاً زمان عثمانی، زبان ترکی که ترکیبی از فارسی و عربی است، به زبان تحصیلکردهها و درباریان سطح بالا اختصاص داشت. تنها اهالی کوچه و بازار به زبان ترکی اصیل صحبت میکردند.
حتی در برههای از زمان رسمالخط فارسی وارد زبان ترکی استانبولی شد. اما با جنبش آتاتورک در این کشور خیلی چیزها دستخوش تغییرات شد که زبان و رسمالخط فارسی نیز از جمله آنان بود. درواقع حروف الفبای ترکی، از فارسی به انگلیسی تغییر پیدا کرد و حتی واژههای منسوخ ترکی نیز دوباره زنده گشت و زبان ترکی اصیل دوباره ارزش خود را به دست آورد.
پوشش مردم ترکیه
اگر به تاریخ کهن ترکیه نگاه کنید به ۴۰۰۰ سال پیش و یکی از قدیمیترین تمدنهای بشر بر روی زمین خواهید رسید. شاید به همین دلیل است که سبک زندگی مردم ترکیه و فرهنگ و تمدن جذاب آن شما را هر روزه برای کشف چیزهای تازه مشتاقتر و کنجکاوتر میکند.
یکی از مواردی که پس از ورود به خاک ترکیه به ذهن تان خطور خواهد کرد و با آن درگیر میشوید؛ نوع پوشش مردم این کشور است. همان طور که میدانید مردم ترکیه مسلمان بوده و از لحاظ پوشش آزادیهای خاص خود را دارند. اما اکثراً در شهرها و روستاهای سنتی و قدیمی همچنان پایبندی به حجاب و اصول اخلاقی بسیار حائز اهمیت است.
در واقع در روستاهای سنتی اکثر خانمها لباسهایی چند لایه به تن میکنند و روسریها را بالای سر میبندند. مردها نیز شلوارهایی مخصوص را با کتهایی گشاد و بلند به تن میکنند که از آنها با عنوان «جوبا» نیز یاد میشود. جالب است بدانید بخش قابل توجهی از صادرات ترکیه را البسه تشکیل میدهد.
ترکیه و پوشش مُدرن
با این حال به دلیل حضور گردشگران بسیار زیاد در کشور ترکیه و البته پیشرفت علم و تکنولوژی خصوصاً صنعت مُد، بخش اعظمی از مردمان ترکیه بر طبق مد و پوششهای مدرن رایج در سراسر دنیا پیش میروند. طبق آمار بیش از ۷۰ درصد مردم ترکیه به دلیل زندگی در مناطق شهری، سبک زندگی غربی و البته نوع پوشش اروپایی، رفتارشان و حتی سبک زندگیشان متفاوت میباشد.
در بسیاری از شهرهای مدرن ترکیه خانمها پیراهنها و لباسهایی کوتاه و مد روز میپوشند و از جدیدترین برندهای معتبر و معروف دنیا خرید میکنند. آنها از این طریق نشان میدهند که از سایر مردمان جهان عقب نیستند. به همین دلیل است که با اطمینان میتوان گفت فرهنگ ترکیه در قرن ۲۱ دستخوش تغییرات بسیار زیادی گردید. شاید ترکیه تنها کشوری در جهان به حساب آید که سبک زندگی مردم آن تحت تأثیر دنیای غرب و شرق قرار دارد.
دلیل این مسئله را میتوان دولت جمهوریخواه ترکیه دانست. زیرا پس از سرنگونی امپراتوری بزرگ عثمانی، دولت تصمیم گرفت تا با ادغام چندین فرهنگ مختلف، قوانین کشور را با توجه به مرزها و چهارچوبهای مشخص به اجرا درآورد و هویت و فرهنگی متفاوتی از آن چه که امپراتوری عثمانی تعیین کرده را در افکار عمومی جای بیاندازد.
همین مسئله باعث شد تا فرهنگ ترکیه ادغامی از چندین فرهنگ متفاوت از دین اسلام، آناتولیا و حتی دنیای غرب باشد و بر روی سبک زندگی مردم ترکیه تأثیر بگذارد. شاید به همین دلیل است که روز به روز شاهد گستردگی دنیای غرب و فراموشی تمدن چند هزار ساله مردم ترکیه هستیم.
رسم و رسومات رایج مردم ترکیه
همه ما شهر زیبای استانبول را میشناسیم؛ معروفترین و مهمترین شهر ترکیه که در طی سالهای متمادی گذشته یکی از مهمترین شهرهای ترکیه در صنعت گردشگری بوده است. به گونهای که از آن به عنوان مهمترین شهر گردشگری جهان و خاورمیانه نیز یاد میشود. این شهر را از نظر اقتصادی نیز میتوان یکی از مهمترین شهرهای ترکیه دانست زیرا هرساله میلیونها دلار درآمد را وارد چرخه اقتصاد این کشور میکند. حمل و نقل استانبول در سالهای اخیر رشد چشمگیری را شاهد است.
شاید به همین دلیل است که سبک زندگی مردم ترکیه خصوصاً در این شهر بسیار به چشم میآید و مورد علاقه بسیاری از توریستها و گردشگران بوده است. ترکها مردمانی بسیار مهماننواز هستند به گونهای که از دعوت میهمان به منازل خود لذت میبرند و با احترام با آنها برخورد میکنند.
حتی اگر میهمانان زودتر از موعد خانه را ترک کنند، این مسئله را نوعی بیاحترامی به صاحب منزل و حمل بر خوش نگذشتن میهمان تلقی خواهند کرد. از همین رو این مسئله را کاملاً رعایت کنید.
قهوهخانههای استانبول
پس از ورود و گشت و گذار در استانبول و شهرهای دیگر مطمئناً با قهوه خانههای زیادی روبرو خواهید شد. درواقع هیچ محلهای را نمیتوانید پیدا کنید که در آن قهوهخانه نباشد. یکی از عادتهای مهم مردمان ترک، نشستن در قهوه خانهها و کافهها به همراه دوستانشان و صحبت کردن از مسائل مختلف است.
هرچند این مسئله تنها مختص مردان نیست و زنان نیز تمام تلاش خود را میکنند تا برای چای بعد از ظهری با دوستان خود دورهم جمع شوند و به صحبت بپردازند. هرچند که در اکثر شهرهای این کشور و خصوصاً استانبول این رسم در حال فراموشی است.
پیشنهاد ترک نیک: ۱۰ هتل لوکس ۵ ستاره در استانبول
سنتها رسمهای مذهبی مردم ترکیه
طبق آمار چیزی حدود ۹۸ درصد از مردم ترکیه را مسلمانان تشکیل میدهند. از همین رو جشنها و رسومات اسلامی در این کشور بسیار حائز اهمیت است. این مسئله خصوصاً در ماه رمضان به وفور قابل رؤیت است.
رسوم جالبی در این ماه در شهرهای مختلف ترکیه به اجرا در میآید؛ اما یک رسم جالب میان مردم این است که آنها روزه خود را با کباب ترکی و چای افطار میکنند. تمامی بازارها در شهرهای ترکیه تا سحر باز هستند، هرچند که در زمان اقامه نماز اکثراً تعطیل کرده و خود را به مسجد میرسانند.
در این ماه دولت نیز برنامههای مختلفی ترتیب میدهد که از جمله آنها میتوان به برنامه پربیننده پاپ استار اشاره کرد. در این برنامه تمامی افرادی که به خوانندگی علاقمند هستند، با خواندن آهنگی سعی در مُجاب کردن هیأت داوران دارند. داوران نیز در نهایت چند نفر را به جامعه هنری ترکیه معرفی مینمایند.
جشنها و مراسم شادی در ترکیه
همه ما در برههای از زمان با جشنها و عزاداریهایی در زندگیمان روبرو میشویم. نمیتوان گفت که این مسئله تنها مختص ایرانیان و یا ترکهاست. هرچند که این مراسمها در آیین و فرهنگ ترک همچون سبک زندگی مردم ترکیه کمی متفاوت است. بهتر است با جشنهای ترکیه آغاز کنیم.
اول از همه بدانید در دهههای گذشته برگزاری و جشن گرفتن عید نوروز برای مردم کُردتبار این کشور ممنوع بود. هرچند که چند سالی است این جشن برای آنها آزاد است و برای این دسته از مردم امکان استقبال از بهار و نوروز فراهم میباشد.
در واقع مردم کُردتبار ترکیه بر این عقیدهاند با برگزاری این جشن از هويت فرهنگی و ملی خويش حمایت میكنند. مسئله دیگر به مردمان ترکیه ارتباط دارد، اكثريت مردم تركيه را مسلمانان تشكيل میدهند؛ از همین رو عید فطر در این کشور عید بزرگ آنها میباشد. تعطیلات عید فطر در ترکیه ۹ روز است.
دین رسمی مردم ترکیه اسلام است. اما به دلیل سکولار بودن دولت این کشور، در ایام ماه مبارک رمضان هیچ اجباری مبنی بر بستن تمامی رستورانها و کافهها بر روی صاحبان کسب و کارها وجود ندارد. هرچند که اغلب مردم به دلیل احترام به این ماه مبارک اغذیه فروشیها و رستورانهای خود را تا زمان افطار به حالت تعطیل درمیآورند. اما با این حال سبک زندگی مردم ترکیه به گونهای است که هیچکس در بستن و یا باز گذاشتن رستوران خود مانعی پیش رویش نمیبیند. برای اطلاع از شرایط کار در ترکیه میتوانید از مقاله مربوطه دیدن فرمایید.
مراسم سوگواری و عزاداری در ترکیه
مراسم سوگواری و عزاداری در ترکیه کمی متفاوت است. مطمئناً برایتان جالب خواهد بود که بدانید همسایگان تا روز سوم غذاهایی را به منزل شخص عزادار میفرستند. این مسئله یکی از اصلیترین رسومات ترکها به حساب میآید.
در طول مراسم حلوا تنها غذایی است که خانواده مرحوم طبخ میکند و در اختیار همسایگان قرار میدهد. نکته جالب اینجاست که نوعی حلوا توسط دوستان نزدیک آماده میشود. همچنین شخص عزادار تا چند روز آشپزی نمیکند. در طول پُخت نیز ملاقه دست به دست میچرخد تا تمامی افراد حاضر درپخت حلوا نقشی داشته باشند و با بیان خاطرهای از مرحوم یاد او را زنده نگه دارند. هرچند این مراسم از نظر بسیاری از افراد ساده به نظر میآید اما کمک میکند تا حداقل برای چند ساعت غم خود را به دست فراموشی بسپارند.
ازدواج در ترکیه
در ترکیه نیز مانند بسیاری از کشورهای جهان دختر و پسر قبل از ازدواج با یکدیگر آشنا میشوند و برای ازدواج تصمیماتی را اتخاذ مینمایند. در مراسم خواستگاری نیز خانوادهها با یکدیگر آشنا میشوند و درخصوص نحوه برگزاری مراسم با یکدیگر به تفاهماتی میرسند. خانوادههای ترک اصیل، مردسالار هستند و حرف اول و آخر را مردان میزنند. جالب اینجاست که این مسئله در سبک زندگی مردم ترکیه ریشه دوانده و هنوز هم رایج است.
به گونهای که حتی این امکان وجود دارد؛ نامخانوادگی خانم پس از ازدواج به نام خانوادگی همسرش تغییر پیدا کند. چند همسری در ترکیه خلاف قانون بوده و حتی ازدواج مذهبی یا همان صیغه ای نیز کاملاً غیر قانونی است. یکی از سنتهای رایج ازدواج در ترکیه به دختران این سرزمین ارتباط دارد. در واقع در روز عروسی دوستهای نزدیک عروس که درمراسم حضور دارند، نامهایشان را درون کفش عروس مینویسند. اگر اسمی در پایان مراسم پاک شود به معنای این است که عروس بعدی آن دختر خواهد بود.
البته باید به این مسئله آگاه باشید که تمامی ازدواجهای ترکیه به سبک مدرن و اروپایی انجام نمیشود. امروزه درصد خیلی پایینی از ازدواجها که از آنها تحت عنوان «beşik kertme» یاد میشود، خانوادهها بدون درنظر گرفتن نظر و رضایت دختر و پسر، ازدواجی را سر میدهند. نمونهای دیگر به ازدواجی میگویند که دختر و پسر از زمان کودکی و زمانی که در گهوارهاند به نام یکدیگر شناخته میشوند و باید در جوانی با یکدیگر ازدواج نمایند.
هر چند این نوع ازدواجها در جوامع امروزی به ندرت به چشم میخورند، اما در صورت وجود، نپذیرفتن آن توسط دختر و پسر غیرممکن است. نوعی دیگر از عروسی که به عنوان «berdel» شناخته میشود که معاوضه عروس نام دارد. در جوامع ترک در قبال این ازدواج پولی را همچون مهریه مرسوم در ایران تعیین میکنند و اگر خانوادهای از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نباشد به ازای آن دخترش را عروس میکند.
فرهنگ غذایی ترکیه
از جمله مواردی که با سبک زندگی مردم ترکیه عجین و زبانزد خاص و عام است، فرهنگ غذایی آنان میباشد. مردم این کشور وقت زیادی را به آشپزی و خوردن غذا اختصاص میدهند. تُرکها مانند ایرانیان از تنوع غذایی بالایی برخوردار بوده و این مسئله در تمامی شهرهای آنان مشهود است.
هر شهر ایران از تعدادی غذای بومی بهرهمند بوده و به آن شهرت دارد. اما این مسئله در ترکیه و شهرهای بزرگ آن صدق نمیکند. زمانی که پای در شهر استانبول میگذارید تا چشم کار میکند رستورانهایی را میبینید که غذاهایی از تمامی شهرهای ترکیه سرو کرده و همین مسئله منجر به افزایش روز افزون مشتریان آنان میشود.
غذا خوردن یکی از اصلیترین سرگرمیهای مردم ترکیه محسوب میشود. اگر تصمیم دارید که برای مدتی در ترکیه زندگی کنید و علاقهای به پخت غذا ندارید، توصیه میشود که حتماً به رستورانهای بینظیر آن رفته و از غذاهای متنوع لذت ببرید. یکی از آداب ترکها در غذا خوردن؛ همراهی با دوستان، خانواده و همکاران است و به ندرت تنهایی غذا میخورند.
حتی این امکان وجود دارد که مدت زمان طولانی را برای صرف غذا به خود اختصاص دهند. درواقع هیچگاه با این مسئله روبرو نخواهید شد که به دلیل زیاد ماندن در یک رستوران به شما تذکربدهند. زیرا یکی از دیرینهترین عادات ترکها غذا خوردن در مدت زمان طولانی، سیگار کشیدن و گفتگو است.
غذاهای لذیذ ترکیه کمنظیر است.
با توجه به منطقهای که در آن زندگی میکنید فرهنگ غذایی آنجا نیز متفاوت خواهد بود. اما رژیم غذایی ترکها همواره در میان جهانیان شهرت داشته است. آنها این مسئله را مدیون طعم و عطر بینظیر غذاهایشان و البته تاریخ غنی که پشت غذاهای گوناگون آنهاست، میباشند.
اگر سری به تاریخ این کشور بزنید درمییابید که دوران امپراتوری عثمانی و البته سلجوقیان یکی از اصلیترین و مهمترین دوران تاریخ ترکیه است که منجر به ایجاد آشپزخانههای بینظیر و فرهنگ غذایی غنی شد. تمامی این موارد به همراه شرایط آب و هوایی و جغرافیایی تأثیر شگرفی بر سبک زندگی مردم ترکیه و البته نحوه پخت و پز مردمان آن داشته است. آب و هوای ترکیه و کشاورزی دراین کشور سبب پیدایش غذاهای خاص و لذیذ در این منطقه است.
سفر به ترکیه باعث میشود که علاقه خاصی به فرهنگ غذایی مردم این کشور پیدا کنید. اگر چنین است باید به شما بگوییم که هنر آشپزی در میان مردمان این کشور به سالیان بسیار دور برمیگردد. حتی بسیاری آشپزی را دلیل اصلی تغییر در سبک زندگی مردم ترکیه و البته رژیم غذایی آنان میدانند. آنچه از تاریخ به جای مانده نشان میدهد که شهرهایی همچون استانبول، بورسا و ازمیر از جمله شهرهایی هستند که فرهنگ غذایی و البته روش آشپزی خود را از پیشینیان و امپراتوری بزرگ عثمانی به ارث بردهاند.
هر چقدر که به شهرهای ساحلی و افرادی که در نواحی دریای مرمر و اژه و مدیترانه زندگی میکنند، نزدیک شوید به این مسئله پی خواهید برد که رژیم غذایی آنها به سمت گیاهخواری و غذاهای دریایی سوق پیدا کرده و روغن زیتون جایگاه بسیار ویژهای در طبخ غذای آنان دارد.
هدیه دادن ترکها
یکی از رسومات رایج و خوشایند در سبک زندگی مردم ترکیه هدیه دادن است. مطمئناً با بیان این مسئله یاد ایرانیان خواهید افتاد که علاقه بسیار زیادی به دریافت و دادن هدیه دارند. اغلب این هدایا را صنایع دستی، وسایل تزئینی، لباسهای سنتی و خاص و البته اجناس لوکس تشکیل میدهند. پس اگر قصد هدیه دادن به شخص ترک زبان را دارید تا حد امکان به این مسئله توجه داشته باشید. هرچند که سنت سوغاتی دادن به اقوام نزدیک در زمان بازگشت از سفر در فرهنگ آنها بسیار رایج است و برای این مسئله اهمیت خاصی قائل هستند. حتی بزرگان و سران ترکیه از گذشته تاکنون در ملاقاتهای تجاری و سیاسی هدایایی را درنظر میگیرند.
نکات دیگری در رابطه با سنت هدیه دادن در ترکیه وجود دارد که عبارتند از:
- هیچگاه در روابط کاری هدیه دادن رایج نیست. اغلب برای برقراری رابطه از قرارهای شام، سفرهای گردشی و تفریحی استفاده میکنند.
- با توجه به این مسئله که ۹۸ درصد مردم ترکیه را مسلمانان تشکیل میدهند، در انتخاب هدیه خود نهایت دقت را به کار گیرید.
- یکی از رایجترین مواردی که افراد به فکر هدیه دادن میافتند؛ زمان دعوت شدن به خانه یک ترک برای شام است. اغلب هدایایی همچون شیرینی، باقلوا یا اقلام تزئینی مانند گل بهترین گزینه به حساب میآید.
کلام آخر در مورد سبک زندگی مردم ترکیه
در این مقاله تلاش کردیم تا به طور کامل در رابطه با سبک زندگی مردم ترکیه توضیحاتی را خدمت شما ارائه دهیم. حال به خوبی نسبت به فرهنگ این کشور آشنایی دارید و اگر قصد سفر به آن را دارید مطمئناً لذتی دو چندان از سفر خود خواهید برد و تجربههای بینظیر و لذتبخشی را از قدم زدن در کنار دریای سیاه، غذاهای دلپذیر استانبول، چای خانههایی که در تمامی محله ها وجود دارد و البته رنگی که تمام شهر را در برگرفته به دست خواهید آورد. این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا با دیدی بازتر به ترکیه نگاه کنید و به هر چیزی که در اطراف میبینید بیشتر توجه نمائید. لطفاً نظرات ارزشمندتان را برای ما بفرستید. چنانچه در مورد اقامت ترکیه نیازمند اطلاعات مفید هستید، حتماً به مقاله مربوطه مراجعه فرمایید.
خدا پدر مادر تمدن های یونان و روم و اقوام داخل آناتولی را بیامرزه که تمدن و فرهنگ غنی شان را تورک های وحشی وارث شدند و حالا ادعای فرهنگ می کنند آیا استانبول همان کنستانتینوپل. نیست آیا مردمان تورک زبان شده آناتولی ریشه غیر ترکی ندارند مردم تورکیه باید یک جستجو در ریشه های قبل از ترک شدن شان داشته باشند
شما خیلی از فرهنگ غنی ایرانی برخوردارهستید که با این ادبیات حرف میزنید و نشون میدی که یه ایرانی واقعا اصیل هستی